Jdi na obsah Jdi na menu
 


Standard plemene Bernský salašnický pes (BSP)

ZEMĚ PŮVODU
Švýcarsko
CHARAKTERISTIKA
Původně mimo jiné honácký, tažný a hlídací pes, dnes hlídací pes, vhodný do rodiny.
VÝŠKA
Psi měří v kohoutku 64 až 70 cm, feny 58 až 66 cm.
SRST
Srst je polodlouhá a rovná až mírně vlnitá, s hustou podsadou. Srst je vždy převážně černá se sytě rezavohnědými a bílými odznaky.
PÉČE
Srst se musí každý týden důkladně česat a kartáčovat, hlavně v místech, kde se snadno tvoří chuchvalce (kalhotky, límec, lokty a za ušima). Pokud je to nutné, zastříhávejte přebytečnou srst mezi polštářky na tlapkách.
POVAHA
Vyrovnaný, ostražitý, přátelský, nepodplatitelný, velimi věrný svému pánovi a jeho rodině, pozorný, klidný, inteligentní, není uštěkaný.
VÝCHOVA
Výchova bernského salašnického psa musí být vyrovnaná, důsledná a velice láskyplná. Tento pes se velmi rychle učí a je velice citlivý na hlas svého pána. Psa ve vývinu nikdy nenechte chodit do schodů ani jinak se zatěžovat. Zvíře potřebuje všechnu svou energii na stavbu silných kostí, šlach a svalů.
SPOLEČENSKÁ CHARAKTERISTIKA
Bernští salašničtí psi jsou většinou milí k dětem a budou je vždy ochraňovat. Pokud se tito psi již v mládí obeznámili s kočkami a dalšími domácími zvířaty, budou se v jejich přítomnosti chovat vždy vzorně. Tento pes je dobrý hlídač, ale nikdy nebude agresivně štěkat a skákat za plotem. Neznámé lidi, kteří vstoupí na váš pozemek, vám hlasitě ohlásí, a nespustí z očí. Pokud je to nutné, je tento pes vždy připraven zasáhnout. Někteří bernští salašničtí psi mohou být poněkud dominantní vůči ostatním psům.
POHYB
S tímto psem musíte často ven, protože miluje hodně pohybu. Nechte jej, pokud je to možné, volně běhat a hrát si. Postarejte se o to, aby měl mladý pes dostatek klidu a spánku. Neberte jej (zatím) s sebou na dlouhé a unavující procházky. Bernský salašnický pes neutíká, protože má silně vyvinutý cit pro hranice svého teritoria.

Esther J. J. Verhoef-Verhallen, Encyklopedie psů