Jdi na obsah Jdi na menu
 


Standard plemene Kooikerhondje (KOO)

KOOIKERHONDJE
Holandský slídič

ZEMĚ PŮVODU
Nizozemí
CHAREKTERISTIKA
Lovecký pes, pes na škodnou a společenský pes.
VÝŠKA
Kohoutková výška se pohybuje okolo 35 až 40 cm, váha okolo 10 kg.
SRST
Srst je středně dlouhá a slabě vlnitá. Zbarvení je většinou bílé s oranžovými plotnami, špičky uší mají být černé – u tohoto plemene se tomu říká „náušnice“.
PÉČE
Srst holandského slídiče vyžaduje jen málo péče. Pravidleně ji kartáčujte a uši udržujte čisté. Pokud je to nutné, zastřihávejte přebytečné chluby mezi polštářky na tlapkách.
POVAHA
Přátelský, veselý, pozorný, odvážný a sebejistý, sportovně zalořený a inteligentní, lidumil, stěká zřídka. Silně lne ke svým lidem, a pokud je to nutné, dobře hlídá. Vzhledem ke své citlivé povaze je někdy poněkud háklivý, a není proto vhodným kamarádem pro děti.
VÝCHOVA
Stejně jako všechny ostatní psy, i holandského slídiče musíte vychovávat důsledně. Tito psi jsou inteligentní a učenliví, což jsou vlastnosti, které z něj dělají snadno vychovatelného psa. Toto plemeno je citlivé na hlasovou intonaci a určitě nepotřebuje tvrdou výchovu. Budoucí majitel musí však být energický, protože příliš povolný pán vyvolá v život dominantní povahové rysy tohoto plemena.
SPOLEČENSKÁ CHARAKTERTISTIKA
Kontakt s ostatními psy a kočkami je dobrý, pokud si pes na ně zvykl již v mladém věku. Holandský slídič není žádný lidumil, a k cizím lidem se proto chová zdrženlivě. Rodinné známé naopak nadšeně přivítá.
POHYB
tento pes miluje běhání a dovádění. Neodsuďte jej proto ke třem krátkým procházkám denně. Holandský slídič si vede dobře v soutěžích poslušnosti a obratnosti.


Esther J. J. Verhoef-Verhallen, Encyklopedie psů